Tempura van spruiten


Tempura van spruiten

Spruitjes met gebakken spekjes vormen een heerlijke klassieker. Maar probeer deze combinatie ook eens helemaal anders: dezelfde ingrediënten op een spannende manier gebracht. Van de gebakken spekjes bereiden we een mayonaise als dip voor de spruitjes die uiterst krokant gefrituurd worden in tempura beslag. Kies voor de sous-vide gegaarde spruitjes om tijd te besparen!

Ingrediënten
  • 200 gram sous-vide groene spruiten
  • 200 gram paarse spruiten
  • tempurabloem
  • bruiswater
  • 50 gram gerookte spekreepjes
  • 2 eidooiers
  • 1 theel. gladde mosterd
  • sap van ½ citroen
  • 4 deciliter zonnebloemolie
Bereiding

Bak in een scheutje zonnebloemolie de spekreepjes krokant en goudbruin en giet op een zeefje. Vang het bakvet op en laat afkoelen.

Hak de uitgebakken spekreepjes zeer fijn.

Klop in een kom de eidooiers los met het citroensap, de mosterd, zout en peper en voeg er druppelsgewijs en al kloppend het bakvet van de spekjes en vervolgens de rest van de zonnebloemolie aan toe.

Als je beetje bij beetje het vet en de olie blijft toevoegen en goed blijft kloppen, zal de mayonaise niet gaan schiften en ontstaat er een dikke en gebonden mayonaise.

Roer er de gehakte spekjes door en breng de mayonaise op smaak met zout en peper. Verfris eventueel met een scheutje citroensap.

Verwarm de friteuse tot 180°C.

Bereid het tempurabeslag volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar gebruik in plaats van “gewoon” water bruiswater. Dit zorgt voor een nog krokanter eindresultaat.

De groene spruiten zijn al klaar voor gebruik. Maak de paarse spruiten schoon door er de onderkant af te snijden en eventueel de buitenste blaadjes te verwijderen.

Blancheer de paarse spruitjes 7 minuten in kokend, gezouten water en koel direct terug in ijswater.

Laat zeer goed uitlekken en dep goed droog.

Haal de groene en de paarse spruitjes door het tempurabeslag met behulp van een prikker of een pincet en laat licht uitlekken.

Laat voorzichtig in het hete frituurvet zakken en bak mooi goudbruin en krokant.

Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met de spekmayonaise.

Pin It on Pinterest

Share This