Met Fresh Lemonade Infusion maak je in een handomdraai een lekkere fresh lemonade of hot lemonade. Gebruik hiervoor onze recepten, of zet je eigen unieke smaak op de kaart. Hoe je dat doet? Culinair specialist Carlo van Essen geeft 5 tips.

1. Zorg voor een goede basis met vers fruit

Met jarenlange ervaring in de horeca heeft Carlo de nodige kennis van het combineren van smaken. Carlo: “Kies eerst welke variant Fresh Lemonade Infusion je wilt gebruiken. Samen met vers gesneden fruit vormt dit de basis voor je verse of warme limonade.”

“Ga bij voorkeur voor fruit dat veel smaak afgeeft. Hoe rijper het fruit, hoe meer smaak. De ene soort is geschikter dan de andere. Als een vrucht weinig smaak afgeeft, zoals meloen of aardbei, pureer het dan.”

2. Breng op smaak met kruiden en specerijen

Verse kruiden en specerijen geven je limonade een heerlijk aroma. “De meeste kruiden geven makkelijk veel smaak af. Basilicum, dragon, lavendel, munt, kervel en dragon bijvoorbeeld. Kneus ze licht voordat je ze toevoegt aan de limonade. Dan komt de smaak nog beter vrij.”

Bijzondere combinaties maak je ook met verse of gedroogde specerijen. “Gember is lekker in een fresh lemonade. En van bijvoorbeeld steranijs of kaneel krijgt je warme limonade een extra verwarmend karakter.”

3. Creëer een wow-effect

“Bij het verzinnen van nieuwe smaakcombinaties ga ik altijd voor het wow-effect bij gasten. Zodat ze zich afvragen: wat maakt het nou zo lekker? Wat proef ik toch?” Dat effect bereik je door te kiezen voor ingrediënten die niet voor de hand liggen.

“Zoals rode peper in fresh lemonades. Dat verwachten gasten niet. Het verrast ze dat het zo lekker is. Met zulke bijzondere ingrediënten kun je je gasten met een drank echt raken en inspireren.”

4. In balans brengen of versterken

“Pepers zijn pittig. Daar moet dan iets zoets tegenover staan, bijvoorbeeld van meloen. Dat brengt de drank weer in balans.”

Maar smaken kunnen elkaar ook juist versterken. “Zo zijn vanille en ananas beide zoet. Als je ze met elkaar combineert, versterken ze elkaar.”

Gebruik extreme ingrediënten met mate. Wil je rode peper in je fresh lemonade? Of zwarte of roze peper in je hot lemonade? Gebruik dan niet teveel. Je wilt voorkomen dat het zo scherp als sambal wordt.”

5. Experimenteer en ontdek

Gouden regels voor het combineren van smaken heeft Carlo niet. “Door te experimenteren en proberen ontdek je wat wel en niet past.” Hij verklapt wel zijn uitgangspunt bij het maken van nieuwe combinaties.

“Vraag je altijd af: wat doet de ene smaak met een andere smaak? Ik ben daar in mijn hoofd altijd mee bezig. Het geeft een kick als het in je hoofd klopt en in de praktijk ook werkt.”

Geslaagde combinaties

Een aantal van Carlo’s meest succesvolle combinaties:

 • Fresh Lemonade Infusion Sinaasappel, munt & citroen
  In een fresh lemonade met vanille, steranijs, verse gember en gepureerde meloen. Of in een hot lemonade met kaneel, steranijs en bloedsinaasappel. Spannend gecombineerd met verse koriander, partjes rode grapefruit en partjes citroen. Ook lekker: als cocktail, met gepureerde mango, Tequila, een paar druppels tabasco, limoen, verse munt en bruisend water.
 • Fresh Lemonade Infusion Komkommer, munt & citroen
  Gecombineerd een vleugje Spaanse peper, verse basilicum en gepureerde ananas voor een spannende fresh lemonade. Of met een paar druppels rozenwater, rozenblaadjes, citroenmelisse, komkommerslierten en sereh. Heerlijk bij een Aziatische maaltijd.
 • Fresh Lemonade Infusion Watermeloen, munt & citroen
  Lekker met citroenmelisse, ijzerkruid en partjes citroen in een fresh lemonade. Of in een gazpacho met gepureerde watermeloen, paprika, komkommer en tomaat, afgemaakt met tomatensap en fijngesneden basilicum.
 • Fresh Lemonade Infusion Grapefruit, munt & citroen
  Verrassend in een hot lemonade met honingraat, kaneelstokjes, steranijs en cranberries.

Pin It on Pinterest

Share This