Lauwwarme pompoendooiertjes met crème van topinamboer


Lauwwarme pompoendooiertjes met crème van topinamboer

Omdat je voor dit gerechtje Sous-Vide gegaarde pompoen gebruikt, bespaar je tijd. Met deze pompoendooiertjes serveer je een heel bijzonder vegetarisch voorgerecht. Het recept is voldoende voor 10 porties. Ideaal als onderdeel van een feestelijk diner.

Pompoenmousseline
  • 2 verpakkingen Sous-Vide Pompoen
  • 4 dl groentenbouillon
  • 10 gram roomboter
  • snufje kerriepoeder

Snijd de pompoen in kleine stukjes. Zet de pompoen kort aan in wat roomboter en voeg de bouillon toe. Gaar de pompoen gedurende 6 minuten.

Giet de pompoen af en mix in de blender samen met de roomboter tot een gladde puree. Breng de pompoenmousseline op smaak met peper, zout en een snufje kerriepoeder.

Pompoendooiers
  • 500 gram pompoenmousseline
  • 500 gram water
  • 30 gram Sosa gelatine vegetal

Doe de pompoenmousseline in een flexipan bombe (halve bolletjes) mat en vries ze in.

Meng het water en de gelatine vegetal en breng dit aan de kook. De gelatine moet lobbig zijn maar niet klonteren. Neem de bevroren pompoen uit de flexipan. Haal de pompoenbombes met behulp van een naald door de gelatine en leg ze op een lepel.

Crème van topinamboer
  • 500 gram aardpeer (topinamboer)
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 sjalotje
  • 1 takje tijm
  • peper en zout
  • roomboter

Schil de aardperen en snijd in kleine stukjes. Zet de aardpeer met de bouillon, tijm en slajot op het vuur en kook helemaal gaar. Giet af en meng met de roomboter in de blender tot een gladde massa. Breng op smaak met peper en zout.

Eieren
  • 10 eieren
  • eiertikker

Haal met behulp van de eiertikker de topjes van de rauwe eieren. Schenk de schalen leeg (bewaar het ei voor een ander recept) en zet ze gedurende een half uur in de oven op 80 graden om te drogen.

Voorgerecht met Sous Vide pompoen en topinamboerAfwerking

Zet de eierschalen in eierdopjes of een eierdoos. Zet de pompoendooiertjes in de oven op 58 graden en laat in 8 minuten lauwwarm worden.

Verwarm de topinamboercrème. Spuit de topinamboercrème met een spuitzak in de eierschalen. Vul ze voor driekwart. Lepel hier heel voorzichtig de pompoendooier op.

Garneer met een takje Afillacress en leg er eventueel nog een krokant gebakken beukenzwammetje op.

Pin It on Pinterest

Share This