Met de vacuüm gegaarde Sous-Vide groenten en fruit van FRSH Matters maak je in een handomdraai verantwoorde gerechten. Samen met Heeren Groenten en Fruit hebben we een assortiment ontwikkeld met de lekkerste Sous-Vide groenten en fruit van het seizoen. Wij gingen op bezoek bij Heeren en vroegen ze alles over sous-vide en het unieke garingsproces. Dé perfecte invulling voor gezond en gemak. 

Van Mars naar sous-vide groenten en fruit van Heeren

5 jaar geleden werkten Sonja en Mark allebei nog bij Mars. Zij was verantwoordelijk voor de marketing van de chocoladerepen, hij voor finance en sales. Allebei komen ze uit een ondernemersgezin en droomden ze ervan om ooit zelf ook een bedrijf te beginnen. Ze zagen dat er groei zat in gezonde gemaksproducten. Gezond, gemak en genieten: dat moest het worden!

Ze namen iemand in de arm om voor hun op zoek te gaan naar een bedrijf in de verwerking van groenten en fruit. Boumans Groenten en Fruit stond te koop. Een groothandel met een snijderij en een sous-vide garingssysteem. Perfect!

Nu zijn Sonja en Mark al bijna 5 jaar de trotse eigenaren van Heeren Groenten en Fruit. Sonja is verantwoordelijk voor marketing en sales, en Mark houdt zich met name bezig met de productietechnische kant. Het bedrijf telt inmiddels 90 medewerkers en is vooral gespecialiseerd in bewerkte- en sous-vide groenten.

De mooie Sous-Vide productlijn die we samen met Heeren hebben ontwikkeld, is exclusief verkrijgbaar via de filialen en de bezorgservice van Sligro.

Vacuüm gegaard

De Franse term sous-vide staat voor vacuüm gegaard. Vacuüm verpakte groenten en fruit worden in een waterbad gegaard. Dit zorgt voor optimaal behoud van:

  • Smaak
  • Structuur
  • Kleur
  • Vitaminen
  • Voedingswaarden

Na bereiding worden de groenten en fruit snel afgekoeld om bacterievorming te voorkomen. In combinatie met de vacuümverpakking zijn sous-vide gegaarde producten hierdoor langer houdbaar. Er worden geen conserveringsmiddelen en geen E-nummers aan toegevoegd.

Hoe werkt het garingsproces?Sous-Vide groenten en fruit van Heeren

Het garingsproces van sous-vide groenten en fruit verloopt in 3 stappen:

  1. De groenten en fruit worden eerst geschild en gesneden in de snijderij.
  2. Vervolgens moeten ze binnen een half uur vacuüm verpakt worden.
  3. Daarna gaan de producten de kookketel in. Alles wordt op een lage temperatuur – tot maximaal 95 graden – gegaard. Deze constante lage temperatuur zorgt voor een gelijkmatig gegaard product.

Het garen is per product en per inhoud verschillend. In de testfase is het dan ook veel uitproberen om tot de juiste garing te komen. Na bereiding worden de groenten direct gekoeld in ijswater. Tot slot worden de verpakkingen gedroogd en kan het etiket erop. Het is een arbeidsintensief proces.

Hoe belangrijk is gezond eten voor jullie? En eten jullie thuis vaak sous-vide groenten?

Sonja: “We hebben 4 kinderen en vinden het belangrijk dat ze gezond eten. Iedere dag geef ik ze fruit en als ze thuiskomen van school krijgen ze een bakje rauwkost. Ze kunnen echt genieten van groenten en fruit. We eten thuis ook vaak sous-vide groenten. Met een druk bedrijf en een groot gezin zet ik daarmee met gemak een gezonde maaltijd op tafel.”

Wat zijn jullie toekomstplannen?

Sonja: “Groot worden in sous-vide! Onze ultieme droom is schapruimte in retail krijgen voor sous-vide groenten. Er komt steeds meer vraag naar gezond en gemak. Daar zijn sous-vide groenten en fruit een goede invulling voor.”

Geschiedenis van sous-vide

De methode werd voor het eerst beschreven door Benjamin Thompson in 1799. Hij gebruikte lucht als warmtemedium. Als uitvinder ontwikkelde hij onder andere het fornuis en dubbel glas.

In het midden van de jaren 60 werd de methode opnieuw ontdekt door Franse en Amerikaanse ingenieurs en ingezet in de industriële voedselbereiding.

In 1974 werd de methode toegepast in het Franse sterrenrestaurant ‘Troisgros’ in Roanne. Daar ontdekten ze dat het uiterlijk van ganzenlever bij deze manier van garing niet veranderde. Het vet bleef behouden en had een betere textuur.

Pin It on Pinterest

Share This